Tuomariasiaa

16.5.2020

Nyt alkaa lopultakin näkyä valoa tunnelin päässä, ja näyttää vahvasti siltä, että pesäpallon kilpailukausi pääsee alkamaan viimeistään kesäkuun puolivälin korvilla. Se taas tarkoittaa sitä, että myös tuomaroinnit alkavat samaan aikaan ja sitä ennen tulee suorittaa tuomarikoe tuomarikortin saamiseksi.

Poikkeukselliset ajat tarkoittavat myös poikkeuksellisia toimenpiteitä tuomarikoulutuksen suhteen. Jo kertaalleen sovittu tuomarikoulutus huhtikuun alussa jouduttiin perumaan, eikä yhteisiä koulutustilaisuuksia tänä keväänä tulla järjestämään vaan tuomarikurssi toteutetaan verkkokurssina. 

Nyrkkisääntönä on ollut, että alaikäiset (alle 18v) tuomarit ottavat N-kortin, aloittavat aikuistuomarit E-kortin ja jatkavat aikuiset D-kortin. Kaikkien Mynämäellä pelattavien ottelujen tuomaritehtäviin riittää E- tai N-tason kortti, sillä naisten superpesisotteluissa seuran vastuulle jää vain takarajatuomarin nimeäminen. Tämän vuoden uutuutena tulee aikuisille (v. 2002 tai ennen syntyneille) tarkoitettu tuomaripassi, joka oikeuttaa kaikkiin aluesarjojen junioripelien tuomaritehtäviin aina D-ikäisiin asti. Tuomaripassin hinta on 33€ sisältäen Sporttiturvavakuutuksen (20€). Tuomaripassi ei sisällä sisäänpääsyä otteluihin. D-tason tuomarikortin hinta on 50€, E-tason kortin hinta on 35€ ja N-tason kortin hinta on 20€, mutta ne eivät sisällä vakuutusta. Junioriottelujen pesä- ja takarajatuomareilta ei vaadita kortin suorittamista, mutta toki se on erittäin suotavaa. Aiempien vuosien tapaan joukkueet nimeävät pesä- ja takarajatuomarit.

Tässä toimintaohjeet kaikille tuomareiksi haluaville ja tuomarikortin ottaville:

 1. Mene osoitteeseen https://forms.gle/V88YqXtnwur88eEi7
 2. Valitse maakunta (Varsinais-Suomi, Kanta-Häme) ja koulutustapa (Verkkokurssin avulla itsenäisesti)
 3. Täytä yhteystietosi
 4. Valitse tulevan kauden toivomasi korttitaso (D/E/N/tuomaripassi) tai ”En ota korttia”:
 5. Vastaa oletko kiinnostunut myös lähialueen seurojen tuomaritehtävistä ja klikkaa [Lähetä]
 6. Siirry suorittamaan tuomarikoe osoitteessa: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScpNnvWtk-u_EPXAYv62AH2ZRyFcGZrasQ4UY0STFt6Gk-UXw/viewform?vc=0&c=0&w=1
 7. Vahvista haluatko tuomarikortin vai teetkö testin ”huvin vuoksi”
 8. Valitse alueeksi ”Etelä”
 9. Täytä tarvittavat tiedot: nimi, seura, syntymävuosi sekä edellisen vuoden korttitasosi.
 10. Valitse tulevan kauden toivomasi korttitaso (D/E/N/tuomaripassi)
 11. Vastaa kaikkiin 50:een oikein/väärin kysymykseen ja klikkaa [Lähetä]. Saat palautteena oikeiden vastausten lukumäärän, sekä sääntökohdan kunkin kysymyksen osalta. Käy läpi ainakin väärin menneet vastauksesi.

Tuomaripalkkioiden suhteen noudatamme aiempaa käytäntöä, jonka mukaan maksamme myös seuran omille tuomarikortin lunastaville tuomareille liiton/alueen virallisen tuomaripalkkiotaulukon mukaiset korvaukset päivärahoja ja matkakorvauksia lukuun ottamatta. Tällöin tuomari maksaa tuomarikortin itse. Maksu tapahtuu osoitteessa: https://tapahtumat.pesis.fi/tapahtumat/tuomarikortin-lunastus-etelainen-alue-2020/

Vaihtoehtoisesti voi tuomaroida myös talkooperiaatteella ilman palkkioita, jolloin seura maksaa tuomarikortin.

Ensi kesä tulee olemaan ennätyksellisen haasteellinen tuomarien riittävyyden suhteen. Toivommekin lämpimästi, että myös lasten vanhemmista mahdollisimman moni tarttuisi haasteeseen ja ottaisi tuomarikortin tai tuomaripassin. Tuomaritehtävät sovitetaan sitten asianomaisen valmiuksia vastaavalle tasolle, joten pelkoa pakkosijoittamisesta liian vaativiin tuomaritehtäviin ei ole.

Tuomarikortti on viime vuoden tapaan saatavissa vain sähköisenä. Vielä ei ole kuitenkaan mahdollista ladata sovellusta tuomarikortista, mutta laitamme siitä infoa heti kun liiton toimesta sovellutus tulee saataville.

Terveisin, tuomarivastaava Kimmo Kitola
kimmo.kitola(at)tieto.com
0400-328098