Vesattaret katkaisivat Hyvinkään voittoputken

29.6.2017

Ottelu jälkeen hymy oli herkässä
Ottelu jälkeen hymy oli herkässä

Mynämäki - Hyvinkää 2-0 (6-3, 5-2)

Naisten ykköspesistä ylivoimaisesti johtava Hyvinkää Tahko voitti kevätkierroksella kaikki 11 otteluaan, eikä jaksotappioitakaan tullut kuin yksi vaivainen. Kauden ennakkoarvioissa Tahkon kovimmaksi haastajaksi arvioitu, mutta alle odotusten alkukaudella pelanneet vesattaret näyttivät vihdoinkin, millainen potentiaali joukkueesta löytyy, ja niin Tahkon leidit joutuivat ensimmäisen kerran maistamaan tappion karvasta kalkkia. Kaikki kolme sarjapistettä jäivät emännille loppunumeroiden ollessa 2-0 (6-3, 5-2).

Ottelu lähti liikkeelle ennakko-odotusten mukaisesti ja tuota pikaa Hyvinkää oli täyttänyt pesät ilman paloja. Heti ensimmäinen kotiutusyritys tuotti tulosta, kun tehopistetilaston kakkonen Titta Siilin löi juuri sopivanmittaisen näpin kakkosrajaan, jota Vesan lukkari Minja Majasuo ei ehtinyt hakemaan riittävän nopeasti. Seuraavaa ajolähtöä pääsi purkamaan teho- ja lyöjätilaston ykkönen Pauliina Harinen, mutta Vesan polttolinja ei ollut yllätettävissä vaan lyöntivuoro päättyi paloon ja kentän tyhjenemiseen eikä Tahko saanut enää etenijöitä kakkosta pidemmälle. Kotijoukkueen avausvuoro tyrehtyi Tahkon lukkari Lotta Vahvelaisen etutilanteessa ottamaan koppiin ja lyöntivuoro jäi turhan lyhyeksi. Myös toisella sisävuorollaan Tahko oli odotetun tehokas rakentaen jälleen kärjestä palottoman ajon. Vesattarien takakentän pienten haparointien seurauksena vieraat onnistuivat kotiutuksissaan kahdesti ja jakso näytti jo karkaavaan Tahkolle. Emännät olivat kuitenkin toista mieltä ja seuraavassa sisävuorossa onnistuneen peräpään kopittelun jälkeen pesät täyttyivät ilman paloja. Ajolähtöä purkamaan asettunut Minttu Mäkinen iski viimeisellään hurjan niitin kakkosrajan tuntumaan ja kenttä rullasi. Lyhyen mutta hyvin äänekkään neuvonpidon jälkeen lyönti todettiin kuitenkin hiuksenhienosti laittomaksi, joten etenijät palautettiin lähtöpesille ja palo taululle. Seuraavaksi ajolähtöä asettui purkamaan Oona Rantomaa, joka iski vähintään yhä lujan tillikan kolmosnurkkaan, jota onneksi edes pallotyttö ei saanut pysäytettyä rohkeasta yrityksestä huolimatta. Kuivalla nurmikolla pallo rullasi niin kauas, että Rantomaa ehti kipittämään kunnarin ja edellä lähteneet helposti kotipesään. Seuraavana lyöjänä Sini Haataja täytti ykköspesän, minkä jälkeen mailan varteen asettui Mari-Ann Lehtinen ja Tahkon koppari pääsi tutustumaan toisen kerran takamaastoon. Oonan hölkätessä kotiin Sini ja Mari-Ann kiersivät pesiä peräkanaa, mutta jättäytyivät kuitenkin tasapesille. Sini tuskin olisi kotiin asti ehtinytkään, mutta Mari-Ann olisi luultavasti juossut kunnarin, jos Sini olisi jäänyt odottamaan ohitusta. Hurmoksen päälle saaneelle kotijoukkueelle tämä ei vielä riittänyt vaan hetkeä myöhemmin Fanni Elo kotiutti vielä Sinin siirtäen vesattaret 6-3 johtoon. Enempää juoksuja ei avausjaksolla sitten nähtykään, kun Tahkon ainoa kolmostilanne ei tulosta tuottanut eivätkä vesattaret enää tarvinneet viimeistä sisävuoroaan.

Toisella jaksolla kotijoukkue jatkoi siitä mihin avausjaksolla jäi ja ykköskärki rakensi helposti palottoman ajon. Ensimmäinen yritys ei kuitenkaan tuottanut tulosta kun Tahkon lukkari onnistui naruttamaan Henna Nurmen irti kolmoselta. Johtojuoksu syntyi kuitenkin hetkeä myöhemmin Minttu Mäkisen lyönnillä Maria Kitolan juostessa kotipesään Tahkon ulkokentän tyytyessä ottamaan takapalon kolmoselta. Kahden palon takatilanteessa mailan varteen asettui jokeripaidassa Mona Heikkilä ensimmäistä kertaa tehtävänään kaiketikin kentän tyhjentäminen kakkoskärjen alta. Monan lyönti yllätti kuitenkin vieraiden ulkokentän niin että Jaana Marjamäki-Kekola sai juosta kakkoselta kotipesään asti.  Myös Tahko rakensi totuttuun tapaan kärjestä palottoman ajolähdön, mutta Vesan ulkokenttä ei ollut yllätettävissä ja kolmas palo syntyi jo viidennen lyöjän jälkeen. Toisessa sisävuorossa vesattarien tykkiosasto jatkoi vahvoja esityksiään Jaanan lyötyä ensin Roosa Luoman kotiin kakkoselta asti, minkä perään kovassa lyöntivireessä ollut Mona kotiutti vielä Marian ja Jaanan muuttaen numeroiksi jo 5-0. Toisen tasoittavalla Tahko ei saanut etenijää kakkosta pidemmälle, eikä kotijoukkuekaan onnistunut seuraava sisävuoron ainoassa kolmostilanteessaan. Tahko sen sijaan sai juoksutilinsä auki tasoittavalla sisävuorollaan, mutta seuraavat kaksi kotiutusyritystä emäntien ulkokenttä käräytti kotipesän kynnykselle. Viimeinen sisävuoro oli kotijoukkueelta heikko esitys, joka sisälsi lähinnä epäonnistuneita kopinnostoyrityksiä. Viimeiseen ulkovuoroonsa vesattaret pääsivät näin lähtemään turvallisen tuntuisessa neljän juoksun johdossa, mikä pesäpallossa on kuitenkin otettavissa kiinni yhdellä lyönnillä. Tahkon loppukiri jäi kuitenkin vain yhden juoksun mittaiseksi tyrehtyen kahteen kopinnostopaloon ykköspesälle.

Ottelun jälkeen vesattaret olivat ymmärrettävästi yhtä hymyä pelinjohtajia myöten, kun vaikean alkukauden jälkeen joukkueen potentiaali vihdoinkin saatiin kaivettua esiin niin, että se näkyi myös tulostaululla kahden tasapainoisen jakson jälkeen. Varmastikaan Tahko Leideillä ei ollut paras päivänsä ja kun suurin osa heistä on vielä B-tyttöikäisiä pelaten kahta sarjaa on ymmärrettävää, että pelirasituskin alkaa jo tuntua jaloissa ja varmaan mielissäkin. Mutta itseluottamusta kärkijoukkueen kaatamisesta vesattaret varmasti saivat niin, että sen pitäisi näkyä tulostaululla jatkossakin ja sen myötä myös katsojaluvuissa.

Parhaiden pelaajien palkitseminen ei ole helppoa silloin kun onnistujia on paljon ja palkinnot loppuvat auttamatta kesken. Ykköspalkinnon pääsi noutamaan Jaana Marjamäki-Kekolan, joka kohensi asemiaan tehotilastoissa yhdellä lyödyllä ja kolmella tuodulla juoksulla, mutta oli ennen kaikkea suuressa roolissa polttolinjalla. Kakkospalkinnon arvoiseksi palkintoraati arvioi toisen jakson ratkaisujuoksut lyöneen Mona Heikkilän suoritukset. Jos Mona ratkaisi toisen jakson, niin vähintään yhtä tärkeä oli Oona Rantomaan 1+3 avausjaksolla, jolla kotijoukkue nousi lähes sillasta kiinni jaksovoittoon. Maria Kitola jatkoi ykköskärjen vaihtajana jälleen pomminvarmaa työskentelyään onnistuen jokaisessa kärjen eteenpäin siirrossa ja ehti vielä sivutuotteena tuomaan kolme juoksua. Kesäkuun seitsemässä pelissä Marian kärkkärien onnistumis-% nousi jo yli 91 %:n. Ulkopelin osalta kotijoukkueen virheet jäivät vähiin mitä kuvastaa se, että Hyvinkää jäi nyt ensimmäistä kertaa koko kaudella alle 10 juoksun. Koppareista Sinille sattui alussa pari lipsahdusta, minkä jälkeen hän joutui pommituksen kohteeksi, mutta kokosi hienosta itsensä eikä loppupelissä tullut virheen virhettä vaan upeita hakuja ja hyvää liikkumista joka suuntaan. Henna Nurmi kolmospuolen kopparina taas oli itse varmuus alusta loppuun. Koppariosastolla vesattarissa on ylitarjontaa ja niinpä kopparina lähes koko uransa pelannut Roosa Luoma on jouduttu sijoittamaan uudelle paikalle kakkosvahdiksi. Mynämäellä kakkosvahdin paikka on erityisen vaativa, koska läpilyönnit rullaavat kuivalla kelillä hiekkakentälle asti, jolloin lyöjä ehti heittämään välillä vaikka kuperkeikkaa kunnaria juostessaan. Roosa on hienosti oppinut uuden pelipaikan metkut ja pelasi upean ulkopelin, tuoden toki kaksi juoksuakin. Pesäpallo on kuitenkin joukkuepeli ja silloin kun joukkueessa ei ole yhtään heikkoa lenkkiä, tulos on sitä mitä nyt nähtiin.

Naisten ykköspesiksessä siirrytään nyt lyhyelle itä-länsi –tauolle ja vesattarien osalta sarjakausi jatkuu vasta reilun viikon kuluttua, jolloin vesattaret saavat vieraita Pohjanmaalta. Lauantaina klo 16 vastaan asettuu Mailattaret Vaasasta ja sunnuntaina klo 17 Nurmon Jymy.

Tempen kuvat ottelusta

Otteluselostus Hyvinkään sivuilla

Ottelun tilastot